Denk mee over de herijking bekwaamheidseisen

geplaatst in: Geen categorie | 0

Eens in de zes jaar mag de beroepsgroep advies uitbrengen aan de minister over deze bekwaamheidseisen. Als vertegenwoordigers van de beroepsgroep zijn de vakbonden FvOv, AOb en CNV, samen met het Platform Vakverenigingen Voortgezet Onderwijs en de BVMBO hierbij betrokken. Maar dit kunnen we natuurlijk niet alleen. We willen een goed en gedragen advies uitbrengen dat aansluit op wat er nodig is om startbekwaam te zijn op het gebied van pedagogiek, didactiek en vakbekwaamheid. Daarom willen we jou graag raadplegen. Wat is jouw ervaring toen je net startte in het beroep? Hoe zie jij de werking van de bekwaamheidseisen voor je in de praktijk?

Leraren worden opgeleid om les te kunnen geven aan uiteenlopende groepen leerlingen en/of studenten. Met een po-bevoegdheid kun je bijvoorbeeld ook lesgeven in het (v)so en in het praktijkonderwijs. Met een eerstegraads bevoegdheid mag je ook lesgeven in het vmbo en mbo.

Daarom vinden wij het belangrijk dat de bekwaamheidseisen duidelijk gaan beschrijven wat een leraar moet kennen en kunnen om les te geven aan de verschillende groepen leerlingen en studenten waaraan ze volgens hun bevoegdheid les mogen geven. Wat vraagt het bijvoorbeeld om les te geven aan jonge kinderen of in het beroepsgerichte onderwijs? Wanneer ben je ook voor deze leerlingen vakinhoudelijk, vakdidactisch en pedagogisch bekwaam?

Denk je mee?

De beroepsgroep is nu aan zet om dit te beschrijven. Ben je leraar in het po, (v)so, vo of mbo en vind je, net als wij, dat de bekwaamheidseisen op basis van het advies van leraren zelf moeten worden herijkt, waarna ze in de wet worden verankerd?

Meld je dan aan voor een van de raadplegingen!

Je bent van harte welkom, graag tot ziens.

Wanneer? Waar? Aanmelden!

Online

Live

  • Donderdag 10 oktober 15.30-17.30 uur in Groningen
  • Donderdag 17 oktober 15.30-17.30 uur in Rotterdam
  • Donderdag 7 november 15.30-17.30 uur in Deventer