Scholen in de startblokken voor de pilot Onderwijstijd

geplaatst in: Geen categorie | 0

Na de zomervakantie gaat de pilot Onderwijstijd van start. Ruim 140 scholen in het voortgezet onderwijs staan in de startblokken om de komende twee schooljaren uit te zoeken wat het betekent om minder lesuren aan te bieden door de onderwijstijd anders in te richten. Leraren kunnen zo meer uren besteden aan lesvoorbereiding en/of ontwikkeltijd.

In september 2024 starten ruim 40 vo-scholen met een eigen aanpak om onderwijstijd efficiënter in te zetten. Met veel enthousiasme hebben ze inventieve plannen gemaakt. Nog eens zo’n 100 scholen beginnen in september 2025 en gebruiken het komend schooljaar om zich voor te bereiden en te leren van scholen die dan al begonnen zijn.

Scholen konden zich begin 2024 aanmelden voor de pilot. Een belangrijk criterium voor deelname is draagvlak in de organisatie. Scholen die het financieel zwaar hebben en/of een negatief advies hebben gekregen van de inspectie zijn afgeraden om deel te nemen. De ruim 140 scholen die zijn geselecteerd om deel te nemen zijn verspreid over het hele land, en vertegenwoordigen allerlei schoolsoorten en onderwijsconcepten.

Elke school kijkt naar wat er binnen de eigen context het beste werkt. De tijd die vrijkomt zullen leraren inzetten voor lesvoorbereiding en om kwalitatief goede lessen te ontwikkelen.

Lees meer bij Voion